Wij geven je 6 Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek!

Is het zover en mag je op sollicitatiegesprek komen? Top! Dan begint nu het echte werk. Wij geven je 6 Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek!

 1. Kom op tijd!
  • Niets geeft een slechtere indruk dan te laat komen op je sollicitatie. Zorg er dus voor dat je minimaal 15 minuten van te voren aanwezig bent. Want, ben je te vroeg dan ben je op tijd. Ben je op tijd, dan ben je te laat.
 2. Zorg dat je er representatief uitziet.
  • Kies kleding waarin jij je aangenaam voelt. Zorg voor schone en netjes gestreken kleding. Hou het eenvoudig wat betreft sieraden en parfum. Een bijgewerkte baard is ok.
 3. Zorg dat je weet bij wat voor bedrijf je solliciteert.
  • Zoek van te voren informatie op over het bedrijf. Hoe groot is het? Hoe komt de sfeer over? Waar staat het merk voor, wat is de missie en visie van het bedrijf?

Wellicht kun je ook je gesprekspartner opzoeken op bijvoorbeeld Google en LinkedIn.

 1. Weet wat je sterke en minder sterke eigenschappen zijn.
  • Iedereen kan uiteraard een hoop goede dingen vertellen over zichzelf. Een werkgever is benieuwd naar de dingen waar je minder goed in bent. Wellicht kan het bedrijf hierop inspelen en je er beter in maken. Ook laat je hiermee zien dat je kritisch kunt zijn naar jezelf toe.
 2. Luister aandachtig en stel vragen.
  • Hoe enthousiast je ook bent; laat je gesprekspartner altijd uitpraten. Zorg ervoor dat je aandachtig luistert. Stel vragen, dit wekt een geïnteresseerde indruk op. Ook zorgt het ervoor dat jij een beter beeld van het bedrijf krijgt.
 3. Wees attent.
  • Smile! Met een gemeende glimlach heb je al een voorsprong. Een neutraal complimentje over het bedrijf of het kantoor kan het ijs breken. Onthoud namen, subtiel de naam van je gesprekpartner laten vallen wekt sympathie op.

Met deze tips ga je het gesprek positief in. Succes met je sollicitatie!