Een goede motivatiebrief schrijven

Hoe moet je het schrijven van een motivatiebrief aanpakken? Het is niet altijd eenvoudig maar zeker nodig om die leuke vacature niet voorbij te laten gaan. Met de onderstaande stappen en tips van Ekenel zal jij een motivatiebrief schrijven die je zeker een stapje dichter zet bij die baan die je zo graag wil!

Ten eerste

Voordat je je motivatiebrief gaat schrijven is het belangrijk om onderzoek te doen. Lees de vacature goed door om een beeld te krijgen van wat de werkgever nu precies zoekt. Welke functie-eisen worden gevraagd – én hoe kan jij hieraan voldoen? Wat houdt de functie in? En om wat voor bedrijf gaat het? Door deze informatie te bestuderen en te verwerken in een brief of een gesprek laat je tonen dat je naast de motivatie ook kennis hebt over de branche en vakgebied.

De eerste alinea

Clichés omzeilen is lastig bij een motivatiebrief. Maar het is belangrijk om jezelf al van het begin van de brief te onderscheiden van andere brieven. Zorg ervoor dat de lezer aangenaam verrast wordt met iets anders.

De eerste alinea moet interessant zijn en de blikvanger van je motivatiebrief. Val dus met de deur in huis en leg uit waarom je de brief schrijft. Maak deze alinea direct en persoonlijk. Laat zien waarom je solliciteert en waarom jij de aangewezen persoon bent voor deze functie:

“Met deze brief solliciteer ik op de functie als machine-operator. Deze brief schrijf ik u, omdat ik dolgraag deze functie wil vervullen. Als kind was ik al gefascineerd door grote machines en de werking hiervan. Sleutelen is naast een fascinatie ook altijd een hobby voor me geweest.”

De kern

Na de inleiding is het tijd om jezelf voor te stellen. Hierin schets je een beeld van jezelf. Dit doe je aan de hand van je opleiding, werkervaring, je persoonlijkheid en je interesses. Wat hier belangrijk is, is om dit te doen op een overzichtelijke manier en zonder op te scheppen:

“Na het afronden van mijn opleiding Operator Niveau 3 in Tilburg ben ik gaan werken als operator bij een bedrijf dat plastic verpakkingen maakt. Ik heb hier de gelegenheid gekregen om de cursus Vapro B te volgen. Na deze afgesloten te hebben met een certificaat heb ik meer verantwoordelijk gekregen binnen mijn functie. Ik begeleid momenteel 6 collega’s.”   

Hierna ga je je persoonlijk beschrijven aan de hand van de eisen die je aan het begin hebt gelezen in de vacature. Het is belangrijk om hier niet alleen simpelweg je karaktereigenschappen op te sommen, maar om hier een interessant verhaal van te maken en voorbeelden te gebruiken:

“Ik werk graag in een team en heb goede communicatieve vaardigheden. Hierdoor wordt mij ook vaak de leidende rol toegeschoven wanneer het operatorteam en werkoverdrachten moeten worden geoptimaliseerd. Daarnaast ben ik oplossings- en resultaatgericht ingesteld en in stressvolle situaties ga ik direct tot actie over om de situatie onder controle te houden.”

Je kunt je motivatiebrief meer diepgang geven door bijvoorbeeld je interesses te beschrijven. Vertel eens iets wat niet zozeer betrekking heeft op datgene wat het bedrijf van je wil horen. Ook kun je een beeld creëren van hoe je jezelf zou kunnen ontwikkelen in de nieuwe baan. Maak een toekomstschets en laat hierin vooral je ambitie zien.

Afsluiting

De afsluiting moet je vooral kort en krachtig houden. Je hebt in de kern al alle relevante informatie gezet, je hoeft nu alleen nog maar beleefd af te sluiten:

“Graag licht ik mezelf toe in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Jan”

Of

“Bijgevoegd vindt u mijn CV. Ik hoop dat u mij de gelegenheid geeft om deze in een persoonlijk gesprek toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

Jan”

Succes!